Kantinieku pagasta uzņēmums SIA „Anēls” – saldākai dzīvei

Publicēts 04.06.2013

Visi mēs nākam no bērnības un katram noteikti ir saglabājušās atmiņas par toreiz baudītajiem garšīgajiem mājās ceptajiem pīrāgiem, cepumiņiem un citiem gardumiem. Ko ļoti līdzīgu šobrīd piedāvā Rēzeknes novadā strādājošs uzņēmums. SIA „Anēls” sāka darboties 1995.gadā, kad Rēzeknes novada Kantinieku pagasta centrā tika atvērts veikals, kurā vietējie iedzīvotāji varēja iegādāties pārtikas un nepieciešamākās rūpniecības preces. Uzņēmuma īpašniece Jeļena Šilova pati organizēja veikala darbību. Viņa atzīst, ka ikdiena bija spraiga – jāplāno preču sortiments un daudzums, jāmeklē piegādātāji, jārūpējas, lai pircējam ir pieejama svaiga pārtika, jākārto grāmatvedība un tamlīdzīgi.

Ar piegādātājiem tika slēgti līgumi par preču piegādi, un pārsvarā piegādātāji atveda preces uz veikalu, bet pēc konditorijas izstrādājumiem pašiem bija jābrauc pakaļ uz Rēzekni, kas sanāk ap 30 km vienā brauciena reizē. Šāda situācija turpinājās vairāk nekā gadu, bet, novērtējot augstās izmaksas saistībā ar konditorijas preču sagādāšanu, veikala vadītājai radās doma par savas ceptuves veidošanu. Jeļena atceras kāds bija šīs ieceres īstenošanas sākums: „Pieteicām projektu Eiropas naudas piesaistīšanai, bet atbalstu nepiešķīra. Tad sāku rīkoties tā, kā toreiz likās pareizi. Ieguldīju savu naudu, nopirku samērā lētas virtuves iekārtas konditorijas izstrādājumu ražošanai – mikseri, mīklas mīcītāju, cepeškrāsni un citu inventāru. Ar ģimenes atbalstu remontējām telpas blakus veikalam. Interesanti – ciemata iedzīvotāji bija pārliecināti, ka vienkārši paplašināsim veikalu. Ne vienam pat prātā neienāca, ka te cepsim savus cepumus un pīrāgus. Kad atvērām konditoriju, visiem bija liels pārsteigums un milzīga interese atnākt un nopirkt mūsu ražojumus. Kā pirmie konditorijas izstrādājumi pircējiem tika piedāvāti „pončiki” ar ievārījumu un biezpienu, kā arī picas. Bija tik liels pieprasījums, ka „pončikus” izpirka vēl karstus, bet 200 gramu picas pārdevām pat 60 – 70 gabalus dienā, salīdzinājumam pašreizējais pieprasījums pēc picām ir tikai 4 – 6 gabali dienā.”

Taujājot par to, vai no šodienas skatījuma toreiz rīkotos savādāk, Jeļena nešauboties saka, ka viss izdarītais bija tā vērts, neko citādāk nevajadzēja darīt un, šobrīd ar zināmu atvieglojuma sajūtu atceras pirmo noraidīto projektu: „Ja projektu atbalstītu, mūsu izmaksas būtu bijušas ievērojami augstākas, jo bija paredzēts pirkt diezgan dārgas virtuves iekārtas, un kas zina, cik ilgi vēl vajadzētu maksāt kredītu, ko projekta īstenošanai biju plānojusi ņemt”.

Šobrīd uzņēmumā SIA „Anēls” strādā 5 darbinieki, no kuriem Valentīna Šilova un Marija Laizāne strādā kopš konditorijas atvēršanas 2007.gadā. Ar lielu pateicību Jeļena atceras atbalstu, ko saņēma pašā sākumā no Nodarbinātības valsts aģentūras Rēzeknes filiāles vadītājas Ināras Šindarjovas, kura palīdzēja piesaistīt darbaspēku, izmantojot ES nodarbinātības veicināšanas programmas.

Pakāpeniski attīstoties, kā arī objektīvi izvērtējot uzņēmuma resursus un nākotnes perspektīvas, kļuva skaidrs, ka, rūpīgi plānojot saimniecisko darbību un apgrozījuma kāpināšanas iespējas, tomēr ļoti nozīmīga būtu Eiropas finansējuma piesaiste. Neskatoties uz pirmo negatīvo pieredzi projektu jomā, Jeļena ar meitas palīdzību tomēr sāka pati rakstīt jaunu projekta pieteikumu Lauku atbalsta dienestam pasākumā „Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)”. Taču veiksmīgi tikt galā ar projekta pieteikuma veidlapas aizpildīšanu izdevās tik tālu, kamēr nebija jāpilda veidlapas naudas sadaļa, bet tālāk darbs apstājās. Ko darīt? Tika meklēta palīdzība SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” (LLKC) Rēzeknes birojā, kur, pateicoties ekonomikas speciālistam Gunāram Indričānam, projekts tika pilnībā sagatavots un iesniegts Lauku atbalsta dienestā. Pēc neilga brīža tika saņemts lēmums par projekta atbalstīšanu. Izmantojot Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finansējumu, tika nopirkta cepumu iepakošanas iekārta un jaudīgāka krāsns. Sadarbībā ar LLKC Rēzeknes biroju 2012.gadā SIA „Anēls” īstenoja vēl vienu projektu, iegādājoties modernu, vēl jaudīgāku rotācijas krāsni, kas ļāva veiksmīgi paplašināt cepumu ražošanas apjomu, un nu jau konditorija plašā klāstā piedāvā 22 cepumu un 6 pīrāgu veidus, dažādas kūkas, speķa pīrādziņus, picas, tortes.

Par izmantotajām receptēm, konditorijas saimniece, ar zināmu lepnumu stāsta, ka pārsvarā tās tiek ņemtas no tautas, proti, pašas darbinieces pastāsta, kādus gardumus cepa viņu vecmāmiņas, tantes un tamlīdzīgi. Pēc piedāvātajām receptēm tiek mēģināts, kas sanāks, tad paši uz vietas degustē, ja kaut kas šķiet, ka nav īsti labi – recepte tiek pielāgota vēlamākajām garšas īpašībām, lai vislabākajā variantā nonāktu pie pircēja. Viena no visilgāk pilnveidotajām receptēm līdz šim ir bijusi tortei „Napoleons”, kuras izcilākajam gala rezultātam bija nepieciešams vesels gads. Tas, kurš reiz pagaršojis šo torti, viennozīmīgi gribēs vēl un, jāsaka, ne tikai tāpēc, ka tā ir fantastiski garšīga, bet arī tāpēc, ka gluži tāpat kā visos citos SIA „Anēls” konditorijas izstrādājumos, tur ir izmantotas normālas izejvielas. Piemēram, ja pēc receptes ir vajadzīgas olas vai piens, tad olas vai piens arī būs izmantots, nevis kaut kādi mistiski pulveri, maisījumi, pārtikas piedevas vai pusfabrikāti.

Domājot par turpmāko attīstību, uzņēmuma īpašniece Jeļena gribētu sākt ražot bioloģiskus konditorijas izstrādājumus. Taču galvenais kavēklis šīs idejas īstenošanai ir saistīts ar bioloģisko izejvielu trūkumu tirgū. Ja bioloģiskais piens vai milti ir pieejami, tad vislielākās problēmas ir ar bioloģisko olu nodrošinājumu. Jeļena priecātos, ja, izlasot šo rakstu, bioloģisko olu ražotāji atsauktos un būtu gatavi sadarboties (autores piebilde: zvanīt Jeļenai var pa tālruni 29470764).

Konditorijas ražojumus var iegādāties uz vietas veikalā Rēzeknes novada Kantinieku pagastā, taču visvairāk uzņēmums darbojas pēc klientu pasūtījumiem. Šobrīd tiek domāts arī par uzņēmuma mājas lapas izveidi, lai klientiem būtu ērtāk pārskatāms piedāvājuma klāsts un tiktu nodrošināta ērtāka pasūtījumu pieņemšana.

Daina Butlere,
SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs”
Rēzeknes nodaļas lauku attīstības konsultante

Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0