Eiropas Parlamenta Garšīgie likumi – aicinām uz degustāciju!

Publicēts 01.12.2015
Godži ogas

Otrdien, 8.decembrī, plkst. 13.00 Rēzeknē – Eiropas Parlamenta Informācijas biroja projekts “Garšīgie likumi”, kas pamudinājis desmit Latvijas profesionālās skolas un tehnikumus izzināt ES lēmumus par trim tēmām:

alergēni, ģenētiski modificēti organismi un jaunā pārtika. Ko jaunieši iemācījušies un domā par pārtikas drošību?

Uzzini un nogaršo mācību noslēgumā skolēnu – topošo pavāru un pārtikas tehnologu gatavotajā degustācijā un prāta vētrā!

Adrese: Rēzekne, Rēzeknes tehnikums – Varoņu ielā 11a. Pasākumā laipni gaidīts ikviens interesents!

Vietu skaits ierobežots – pieteikšanās, rakstot uz e-pastu: jolanta.bogustova@europarl.europa.eu vai tel.67085466

 PASĀKUMA PROGRAMMA

Degustācijas ēdienkartē:

·         salāti ar Godži ogām un riekstiem;

·         ķirbju biezeņzupa ar kvinoju un rīspapīra piedevām;

·         krāsnī cepti dārzeņi ar Čia sēklām un Mocarellu;

·         paštaisīts jogurts ar Godži ogām, stēviju un ziedputekšņiem;

·         biezpiena sieriņi ar Godži ogām un stēviju šokolādes glazūrā

Degustācija ir iespēja:

•             REDZĒT, NOGARŠOT un NOSKAIDROT, kas ir jaunā pārtika?

•             GŪT PRIEKŠSTATU, kā Eiropas Parlamenta lēmumi uzlabo alerģisku cilvēku dzīves kvalitāti?

•             GŪT IZPRATNI par lēmējinstitūciju, valsts, pašvaldību un ēdināšanas nozares speciālistu lomu rūpēs par drošu pārtiku Latvijas un citu Eiropas Savienības valstu iedzīvotājiem

·                 Pieredzēt pavāra profesiju klātienē

Eiropas Parlamenta darbs rūpēs par drošu pārtiku un patērētāju tiesībām

Jautājumi par pārtikas drošību un patērētāju aizsardzību ir EP dienas kārtībā. Gada sākuma EP atbalstīja tiesību aktu, kas ļaus dalībvalstīm, tai skaita Latvijai, ierobežot vai aizliegt ģenētiski modificētu augu kultivēšanu savās teritorijās, pat ja to būs atļāvusi Eiropas Savienība.

Vēl šogad plānots pašreiz ES spēkā esošās 1997.gadā pieņemtās regulas par jauno pārtiku ((EEK) Nr. 258/97) grozījumu apspriešana pirmajā lasījumā. Jautājumu loks ir plašs – jaunās pārtikas definīcija, atļauju saņemšanas kārtība jauno pārtikas produktu ražotājiem, nanopārtika u.c. Iepriekš, 2011. gadā, Eiropas Komisija rosināja jaunas regulas pieņemšanu, bet Eiropas Parlaments likumprojektam nepiekrita, jo neatbalstīja tiesību aktus par „jauniem pārtikas veidiem”, kad dalībvalstu iestādes atteicās uz marķējuma norādīt produktus, kas iegūti no klonētiem dzīvniekiem.

EP deputāti neatlaidīgi iestājušies par pārtikas nekaitīgumu, patērētāju informēšanu un dzīvnieku labturību. Pērn stājas spēkā Eiropas Parlamenta un Padomes regula, kas uzliek par pienākumu visiem Eiropas Savienības pārtikas ražotājiem obligāti norādīt alergēnus produktu marķējumā. Jaunie noteikumi tāpat paredz, ka informācija par alergēniem jānorāda arī nefasētiem produktiem, piemēram, pārtikai, ko piedāvā restorānos vai ēdnīcās.

Garšīgie likumi

Projektā iesaistītās skolas saņēma EPIB veidotus mācību materiālus, kas tapuši sadarbībā ar uzturzinātnes ekspertiem un pedagogiem. Garšīgie likumi projektā jau piedalījušies Rīgas, Ogres, Saulaines, Laidzes, Bulduru un Preiļu tehnikumi un profesionālās vidusskolas. Mācību noslēgumā topošie pavāri un ēdināšanas profesionāļi Vecbebros organizēs visiem interesentiem atvērtu tematisku degustāciju un dalīsies ar jaunajām zināšanām.  Pasākuma ievadvārdus teiks EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Vairāk informācijas:

Plašāk par projektu

Eiropas Parlaments par sabiedrības veselību un pārtikas drošību

Jaunā pārtika

Pārtikas marķējums un alergēni

Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0