Tiešās pirkšanas pulciņi ir pircēju-entuziastu kopīgi radīta un organizēta iespēja regulāri ik nedēļu tikt pie svaigas bioloģiski audzētas vietējās pārtikas, iegādājoties to pa tiešo no bioloģiskajiem zemniekiem. Šāda iespēja tagad ir arī Rēzeknes un apkārtnes iedzīvotājiem, jo sadarbībā ar veikalu “Zaļais” izveidots pirmais tiešās pirkšanas pulciņš. Shēma ir pavisam vienkārša – sazinoties ar pulciņa organizatoriem pa e-pastu zalais.v@inbox.lv vai tartins.arbidans@gmail.com, vai arī pa tālruni 28732511- Mārtiņš, vai 28688041 – Iveta, var pasūtīt svaigus, vietējo zemnieku ražotus pārtikas produktus sev nepieciešamā daudzumā. Var pasūtīt augļus, dārzeņus, piena un gaļas produktus, mājās ceptu maizi, medu, dažādus veselīgus našķus. Savukārt katru otrdienu savu pasūtījumu noteiktā laikā var saņemt veikalā “Zaļais”, Dārzu ielā 44. Pirmais pasūtījums tika saņemts jau 2. decembrī, un tie bija gan svaigie dārzeņi, gan piena produkti. Vairāk par tiešās pirkšanas pulciņu un produktu piedāvājumu var uzzināt, arī pievienojoties veikala “Zaļais” izveidotajās lapās sociālajos tīklos: www.draugiem.lv/zalaisveikals/ un www.facebook.com/zalaisveikals/, kā arī Rēzeknes novada mājaslapā. Tiešās pirkšanas prakse jau vairāk kā 10 gadus rezultatīvi darbojas daudzās pasaules valstīs, kā alternatīva industriālajai pārtikas sistēmai, kas veicina arvien intensīvāku, uz ķīmiskiem pesticīdiem, minerālmēsliem, antibiotikām un ĢMO bāzētu, lauksaimniecību un kurā pircējiem ir zudusi saikne ar patieso pārtikas ražotāju – lauksaimnieku. Pastāv dažādi tiešās pirkšanas veidi. Pircēji ar zemniekiem vienojas par konkrētu tiešās pirkšanas veidu, kas abām pusēm liekas visizdevīgākais. Lai popularizētu šādu praksi Latgalē, 12. decembrī Eiropas Savienības informācijas centrs Europe direct Austrumlatgalē organizē pieredzes apmaiņas braucienu – semināru “Īso piegādes ķēžu veidošanās un attīstības veicināšana, popularizējot bioloģiski ražotas pārtikas pieejamību vietējā mērogā”. Brauciena dalībnieki viesosies maiznīcā “Dzīles” Kārsavas novada Malnavas pagastā, kur maize tiek cepta no bioloģiskajiem miltiem, dosies uz lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību “Viļāni”, lai iepazītos ar veiksmīgas kooperācijas pieredzi un runātu par bioloģiskās piena produkcijas ražošanas līnijas ieviešanas idejas realizāciju. Tāpat būs iespēja uzklausīt Pārtikas un veterinārā dienesta darbiniekus par šī dienesta prasībām ražošanas uzņēmumiem mājas apstākļos, kā arī Latvija Expo 2015 pārtikas projektu vadītāju Brigitu Puriņu – par pieprasījuma tendencēm ES un Latvijā pēc tīras un dabīgas, vietēji audzētas sezonālas pārtikas. Brauciena programma Anna Rancāne Autores foto