Lai uzsvērtu mājražošanas nozīmīgumu, popularizētu to, SIA “Latvijas Lauku konsultāciju uz izglītības centrs” jau vairākus gadus aicinājis mājražotājus uz lielāko pārtikas izstādi Baltijā “Riga FOOD”. Šogad izveidots jauns pasākums “Novada Garša Latvija”. Četri svētki jau aizritējuši. Latgalē ar plašu pasākumu programmu tie notiks 20. jūlijā, Krāslavā. Būs gan Tautas Garšas konkurss “Nogaršo – Nobalso””, gan izglītojošas darbnīcas, lekciju meistarklases par dažādām tēmām, pavāru konkurss un Latgales novada zupas baudīšana.
Rēzeknes un Viļānu novadu reģionālajā pasākumā “Novada garša” Krāslavā pārstāvēs lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība (LPKS) “Viļāni”, Andris Višņevskis, biedrība “Latgolys golds”, z/s “Ceļtekas” un z/s “Zvejnieki”.
Valdošās lauku attīstības politikas, vispārējā ekonomiskā stāvokļa un sociālās situācijas ietekmē mainījusies lauku saimniecību struktūra, pieaugot to mazo saimniecību skaitam, kas nodarbojas ar putnkopību, gaļas lopu audzēšanu, dārzeņkopību, mājražošanu. Pārstrukturēt, uzsākt un tālāk attīstīt konkurētspējīgu ražotni nav viegli. Īpaši šobrīd, kad attīstījušās lielās saimniecības, kad galvenais ražošanas līdzeklis zeme ir sadalīta. Šādā situācijā viens no darbības virzieniem mazajām saimniecībām ir mājražošana.
Mājražotāju aktivitātes, viņu dalība dažāda mēroga pasākumos parādās arvien spilgtāk. Pastāv konkurence. Lai to varētu uztvert kā attīstību veicinošu faktoru, mājražotājiem jābūt gataviem izaugsmei, jāmācās, jāgūst pieredze, jāveicina sadarbība vai kooperācija, jārod finanšu piesaistes iespējas.
Nozare samērā problemātiska, līdz galam no klientu puses arī nenovērtēta. Viens no galvenajiem riskiem tajā ir tirgus noiets, kur svarīga loma klientu zināšanām par veselīgu dzīves veidu, par tradīcijām.
Zemnieku saimniecības “Ceļtekas” (Diāna Andrejeva) no Gaigalavas pagasta nodarbojas ar piena produktu pārstrādi, gatavojot dažādus sierus, sviestu. Tiek piedāvāts mājas siers ar daudzveidīgām piedevām (ķimenēm, dillēm, baziliku, linsēklām, amoliņu, ķiplokiem, sēkliņām), arī saldais mājas siers, sviests ar un bez piedevām, Gī sviests.
Nagļu pagasta zemnieku saimniecība “Zvejnieki” ir Latgales un Eiropas kulinārā mantojuma tīkla dalībniece jau 10 gadus. Viesmīlīgie saimnieki Anna un Jānis Macāni specializējušies zivju ēdienu gatavošanā. Šeit var nobaudīt garšīgu zivju zupu, kūpinātas karpas, pildītu līdaku, krāsnī ceptu zandartu, zivju kotletes.
Kooperatīva “Viļāni” piedāvāto piena produkciju zem zīmola “Bryunaļa” iepazinuši ne tikai novada cilvēki. Uzņēmums sertificēts kā bioloģisks. Tieši tāpēc, īpaši darbības sākumā, dzirdēta klientu nesapratne, kāpēc produktiem ir tik īss lietošanas termiņš. Šeit parādās cilvēku zināšanas un izpratne par to, kas ir un kādam jābūt svaigam, kvalitatīvam, lietošanai drošam produktam.
2014. gadā uzsāktā piena pārstrāde sekmīgi attīstījuies. Piedāvājuma klāsts tiek pilnveidots un paplašināts. Pircējam pieejami gandrīz visi piena produkti – dažāda veida siers, krējums, biezpiens, sviests, kefīrs, jogurts ar un bez piedevām.
Andris Višņevskis no Viļānu novada Dekšāres pagasta dalību ņems ar kaņepju produkciju. Piedāvājumā bez kaņepju tējas, kaņepju sviesta, eļļas, īpašs akcents uz jauno produktu, kas ir kaņepju musli batoniņi. Tas ir spēcīgs enerģijas avots, veselīgs, satur lielu daudzumu kaņepju sēklu. Ar uzcītību, zināšanu un pieredzes krāšanu Andra ģimene strauji ieguvusi atpazīstamību. Saimniecība plašāk pazīstama kā kaņepju ferma “Obelisk farm”.
Biedrība “Latgolys golds” ar savu plašo, pozitīvo darbību gan Latvijā, gan ārpus tās īpašus komentārus neprasa. Vajag tikai klātinē redzēt to enerģiju, dzirdēt zināšanu apjomu, just pārliecību, kas strāvo no biedrības vadītāja Andra Mejera, tad saproti, ko nozīmē būt savas zemes, savu tradīciju patriotam. Visa pamatā ir vienkāršība. Arī produktu gatavošanā, ko piedāvā biedrība. Maize, speķis, siers, zivis, pankūkas, kvass – viss vienkāršs un sātīgs.
LLKC Rēzeknes birojs aicina iedzīvotājus apmeklēt pasākumu Krāslavā. Īpaši potenciālos vai nesen darbību uzsākušos mājražotājus, lai redzētu, vērtētu, smeltos pieredzi.
Par pasākumu “Novada Garša Latvija” plašāka informācija skatāma https://www.facebook.com/NovadaGarsa/
Anastasija Saleniece,
SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs”
Rēzeknes biroja lauku attīstības speciāliste