Rēzeknes novadā jau kopš marta notiek ESF projekta Nr. 8.3.5.0/16/I/001 “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” aktivitātes, kurās izglītojamajiem ir iespēja iepazīties ar visdažādāko profesiju pārstāvjiem un pat izbaudīt darba procesu. Karjeras izglītības atbalsta pasākuma Meistarklase “Topi par pavāru: Latgales kulinārais mantojums” ietvaros Gaigalavas pamatskolas un Dricānu vidusskolas skolēni viesojās Gaigalavas pagasta zemnieku saimniecībā “Krēsle”, lai tuvāk iepazītos ar pavāra profesiju. Saimniece Margarita Kaļva skolēnus iepazīstināja ar šī aroda priekšrocībām un trūkumiem. Izvēloties meistarklasi par Latgales kulināro mantojumu, bija vēlme arī izzināt novada tradīcijas, tāpēc skolēni uzzināja un pierakstīja receptes, ēdienu sastāvdaļas, kā arī apguva dažādus profesionālus “knifiņus”, lai gatavotais mielasts vienmēr sanāktu garšīgs.
Pavāru Ineses Veselovas un Margaritas Barinovas vadībā tika gatavoti divi pamatēdieni, kuri Latgalē vēl nesenā pagātnē bija ļoti populāri: krupnīks – putraimu, gaļas zupa, kā arī biezpiena pīrādziņi – kļockas. Tradicionālās ēdienu receptes nākušas no vietējām saimniecēm, ko tās izdomājušas pašas vai arī aizguvušas no saviem senčiem. Parasti tie ir bijuši vienkārši ēdieni, jo laukos nekad jau nav bijis daudz laika veltīt ēdiena gatavošanai. Zupa tika vārīta uz ugunskura, kuru skolēni paši sakūra. Paši klāja arī galdu pusdienām un baudīja pašrocīgi gatavotos ēdienus: zupu un kļockas. Kā atzina bērni: ēdiens bija izdevies sātīgs, smaržīgs, un visiem garšoja lieliski! Skolēniem nodarbība patika, jo praktiskā darbošanās un pavāru stāstījums atklāja dažādus profesionālos noslēpumus, kā arī rosināja darboties pašiem un, kas zina, varbūt nākotnē kāds no meistarklases dalībniekiem kļūs par izslavētu “garšu pavēlnieku”!
Projekta koordinatore Rēzeknes novadā Elita Opincāne