28. aprīlī Kaunatas vidusskolā ciemojās Restorānu Servisa Skolas pārstāvji ar mērķi iepazīstināt ar savu skolu.
Restorānu Servisa skola īsteno izglītības programmas – ēdināšanas pakalpojumi, t.s. pavārs, ēdināšanas pakalpojuma speciālists, konditors, un restorānu pakalpojumi, bārmenis, viesmīlis.
Studentu vecumam nav ierobežojuma. Mācību maksa par pirmo mācību gadu ir 1300 eiro, bet par 6 mēnešiem – 800 eiro. Skolā ir jāmācās viens gads, bet sevi jāpilnveido visu dzīvi.
Labākajiem skolēniem tiek piešķirta „Sirmā&Dreibanta” stipendija. Mācību gada laikā studenti iziet arī praksi, kura notiek pamīšus (vienu mēnesi mācības, otru prakse). Mācību gada laikā ir iespēja strādāt un pilnīgi nosegt mācību maksu. Skolas pasniedzēji ir strādājošie pavāri un šefpavāri.
Kaunatas vidusskolā viesojās RSS skolas vadītājs un šefpavārs Māris Astičs un viņu palīgi Nikolajs Borodkins un Kristīne Strode. Kristīne ir absolvējusi RSS, kā arī ir ieguvusi titulu „Latvijas gada pavārs 2014”. Viņi demonstrēja savu meistarību, gatavošanā iesaistīja arī skolēnus, lekcijas klausītājus, iemācīja dažas kulinārijas viltības. Kopīgiem spēkiem tika pagatavoti – Baltijas laša variācijas, tartars svilināts 42 grādos, tomātu -kokospiena zupa, suši, risotto ar sēnēm, karameļu šokolādes deserts. Ēdieni, protams, bija garšīgi, izsmalcināti, un skaisti noformēti.
Gatavošanas laikā notika arī aktīva diskusija. Skolēni uzdeva savus jautājumus, uzzināja daudz jauna par kulināriju un pavāru ikdienu. Tika iepazīstināti ar jaunākajām tehnoloģiju inovācijām virtuvē.
Lai kļūtu par labu pavāru, ir jāmīl tas, ko tu dari!
Mēs pateicamies RSS pavāriem par atsaucību un ieguldīto darbu, jo tā bija laba iespēja iepazīties ar kulināriju, tās plusiem un mīnusiem. Kā teica Māris Astičs : „Cilvēki ēda, ēd un ēdīs.”
Margarita Plops un Marta Vasiļjeva
Kaunatas vidusskolas žurnālistikas pulciņa dalībnieces