No 4. līdz 7. septembrim Rīgā, Ķīpsalas izstāžu zālē jau 19. reizi notika pārtikas nozares izstāde “Riga Food 2014”, kas jau 19. reizi vienkopus pulcēja profesionāļus un gardēžus no visas pasaules. “Riga Food 2014” ir plašākā pārtikas nozares izstāde Baltijā, šogad tajā dalību bija pieteikuši 682 uzņēmumi no 37 valstīm. Jau otro gadu izstādē piedalās arī visu četru Latvijas reģionu ekspozīcijas. Novadu stendi pulcēja vislielāko interesentu pulku, jo te varēja izjust un izbaudīt Latgales, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales garšas un krāsas, iepazīties un aprunāties ar amatniekiem un mājražotājiem, kuru piedāvājums bija tik tiešām bagātīgs. Rēzeknes novadu šoreiz pārstāvēja ogu un augļu vīna darītāja Marta Igaune no Nagļu pagasta ar “Martas dzimtas vīniem”, Nautrēnu pagasta z/s “Bērzubirzes” ar unikālajiem ķiploku pesto un vasabi, kokgriezējs Edgars Matisans no Sakstagala pagasta, un, protams, “Latgolys golds”, kas jau pie ieejas Ķīpsalas hallē piedāvāja rudzu maizi, speķi un Latgales tradicionālo šmakovku. “Latgale vieno!” – tāds bija sauklis kopējam Latgales stendam, kurā piedalījās arī tematiskie ciemi ar savu atraktīvo piedāvājumu.
“Pircēji nāk, pagaršo, interesējas, tad jau arī kāds nopērk,” – atzina M.Igaune. Piedalīšanās stendā bija bez maksas, tirgotājiem pašiem vajadzēja tikai segt ceļa un uzturēšanās izdevumus. Šādās izstādēs lielākais ieguvums ir ne tik daudz peļņa, kā jauni kontakti, draugi, sadarbības partneri, te var iegūt inovatīvas idejas, uzzināt pircēju viedokli un iepazīties ar aktualitātēm Latvijas pārtikas ražotāju tirgū, – to atklāj arī Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta (LVAEI) Lauku vides attīstības nodaļas veiktā iepriekšējā gada izstādes dalībnieku aptauja.
Anna Rancāne
Autores foto