Latgales pavāri ēdienu receptes ir mantojuši no saviem senčiem, kas daudzu gadu garumā ir pilnveidojuši katru recepti. Latgaliešu saimnieces tur godā senču tradīcijas un katru viesi dāsni palutina ar gardu maltīti. Lai pagatavotu gardu maltīti ir vajadzīga recepte un nepieciešamie produkti.
UNESCO nedēļas ietvaros, izceļot kulinārā mantojuma nozīmi, Rikavas iedzīvotāji cēla godā vecmāmiņu recepšu krājumus. Uz kultūras namu atceļoja vairākas senu ēdienu receptes: “Abāda murcovka”, “Lieldienu havruška”, “Kartupeļu putra”, “Žagariņi”, “Čības”, “Vārītie kartupeļu pīrāgi”, “Rupjmaizes torte” un vēl citas.
11. oktobrī Rikavas kultūras namā notika pasākums, kurā varēja iepazīties ar visām savāktajām receptēm, iegūt zināšanas par kulināro mantojumu, paskatīties kā top rupjmaizes torte un nobaudīt dažus senus ēdienus.
Pasākumā par eksperti tika aicināta saimniece Marija Mičulīte, kura atnesa senas receptes, ko mantojusi no savas mammas Adeloidas Balodes, bet arī kopā ar pasākuma apmeklētājiem pagatavoja maizes torti.
Apmeklējot pasākumu visi ieguva ne tikai zināšanas par senu ēdienu gatavošanu, bet arī nobaudīja murcovku, kura visiem garšoja, un mājās gatavotus smilšu cepumus.
Inese Vērdiņa,
Rikavas kultūra nama vadītāja