Kaunatas vidusskolā Dzejas dienās tiekas ar dzejniekiem un lasa dzeju

Publicēts 18.09.2017
Dzejoļus lasa Līvija Liepdruviete

Kaunatas vidusskolā visu septembri notiek tradicionālās Dzejas dienas, kuras šogad risinās ar moto „Dzeja ir saule, kas visu dzīvu dara…” Tradicionāli skolēni ne tikai iepazīstas ar dižgaru daiļradi, bet arī paši izmēģina savu roku dzejas mākslā.

2.-4. klases skolēni rakstīja dzejoļus par tēmu „Manas mājas”, kas tika prezentēti sākumskolas grupas pasākumā. Savukārt 5.-12. klašu skolēni centās ietērpt vārsmās savu skatījumu par rudeni, par dzīvi un mūžīgajām vērtībām, par skolu. Tās tika dažādi noformētas, lai ne tikai rotātu skolas gaiteņu sienas, bet arī ļautu pārējiem iepazīties ar jauniem talantiem. Dzejoļos gan izskan prieks par skolas gaitām, gan mazliet nostalģiskas atmiņas par vasaras brīvlaiku, gan arī par siltumu, ko spēj sniegt otrs cilvēks, par dzīves vērtību, par dzimtenes skaistumu, kas tikai kārtējo reizi apliecina, cik mēs esam dažādi.

Visu mēnesi skolēniem un arī citiem interesentiem ir iespēja apmeklēt Novadpētniecības darbnīcu – muzeju skolotāju Staņislavas Inkinas un skolas bibliotekāres Allas Silovas vadībā un iepazīt Kaunatas dzejnieku daiļradi, kas aizsākas jau 20.gadsimta sākumā ar Meikula Apeļa (1901-1942) daiļradi. To turpina Andreja Vējāna, Konstantīna Medņa, Juliāna Butāna, Pētera Meikstuma, Viļa Dzērvinīka, Guntara Skudras devums latviešu dzejas pasaulē gan literārajā, gan latgaliešu valodā. Skolas foajē ir izvietoti „Rudo kumeļu pauguru” īpašnieces un dzejnieces Jeļenas Stašules dzejoļi, kas ir veltīti Latgales rikšotājam. Daudzus viņas dzejoļus – „Latgales traģēdija”, „Pasta kučiera darbs”, „Arāji” u.c. – ir ilustrējis moldovu mākslinieks, zirgaudzētājs Konstantīns Kelešs.

14. septembrī Kaunatā viesojās dzejniece Līvija Liepdruviete un grupas „Bez PVN” mūziķis Guntis Rasims. Skolēniem bija iespēja ne tikai klausīties dzeju autoru izpildījumā, ieklausīties viņu atziņās, bet arī uzdot jautājumus par dzejas ceļu īpatnībām, grūtībām un gandarījumu, ko sniedz apziņa, ka tavi vārdi spēj kādu saviļņot, liek aizdomāties, sasilda vai pamudina. Tāpat bija iespēja arī klausīties Jeļenas Stašules dzejoļus viņas meitas Kristīnes Stašules izpildījumā. Arī Kristīnes dzīve ir cieši savijusies ar ģimenes saimniecību „Rudie kumeļu pauguri”, tāpēc viņas izpildījumā apdzejotie zirgi ieguva konkrētas aprises, jo Kristīne papildināja dzejoļus ar stāstījumu par saviem lolojumiem.

Ināra Paramonova, latviešu valodas skolotāja

Ērikas Peļņas foto

IMG_1033_renamed_7985IMG_1057_renamed_8493 IMG_1060_renamed_11272 IMG_1061 IMG_1027 IMG_1048 IMG_1052

Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0