Dricānu ekoskola kopā starpnovadu skolām – Eglaines pamatskolu, Mežvidu pamatskolu, Stacijas pamatskolu, Rugāju novada vidusskolu, Balvu Valsts ģimnāziju, Robežnieku pamatskolu, Vestienas pamatskolu 25. aprīlī mācījās garšīgi. Ekopasākums „Garšīgie likumi” notika sadarbībā ar Eiropas Parlamenta Informācijas biroju Latvijā.
Jolanta Bogustova informēja par Eiropas lēmējinstitūcijām, valsts, pašvaldību un ēdināšanas nozares speciālistu lomu rūpēs par drošu pārtiku Latvijā un viņa līdzdarbojās, mudināja skolēnus uz diskusiju. Tas skolēniem un arī pedagogiem par dažām lietām lika aizdomāties un raudzīties mazliet savādāk. Klātesošie saņēma informatīvus materiālus par Eiropas Savienību, Parlamentu. Secinājām, cik tomēr par daudzām lietām mēs daudz ko nezinām. Piemēram, varavīkšņu konfektēm „Skittles” kā dabīgo krāsvielu izmanto vabolīšu cietos spārnus.
Visām ekoskolām bija jāsagatavo prezentācija par savas skolas ēšanas tradīcijām. Daudzas idejas bija interesantas un vērtīgas, lai aizņemtos. Par pārtikas drošību Latvijā stāstīja Pārtikas un Veterināra dienesta Ziemeļlatgales pārvaldes valsts vecākā pārtikas inspektore Inese Atmane. No tā visa secinājām, ka dažas lietas skolas līmenī varam mēģināt mainīt, kaut vai skolas virtuves ēdienkarti, tādā veidā samazinot pārtikas atkritumus virtuvē.
Visi ekodraugi pēc nejaušības principa tika sadalīti 4 grupās. Vienlaicīgi notika 3 atklātās stundas – alergēni pārtikā, genētiski modificētā pārtika un jaunā pārtika. Šīs stundas vadīja Dricānu vidusskolas meitenes – Keitija Kindzule, Daiga Troška, Imalda Kazuševa. Vienlaicīgi notika radošā darbnīca „Citādās pankūkas” (bezalergēnu), ko vadīja Agija Tutāne un Viktorija Semule. Pankūku mīklu jaunieši gatavoja no mandeļu piena, kukurūzas miltiem, cukura un olām. Tai pašā laikā ekoskolotājas apguva globālās zināšanas pie Dricānu vidusskolas skolotājas, mentores Ingunas Butkānes.
Pasākuma kulminācija, ko visi ekodraugi bija sarūpējuši un gaidīja, bija degustācija. Visas garšas kārpiņas tika palutinātas, sākot no sāļa līdz saldam, no zināma līdz nezināmam, galvenokārt pašgatavota produkcija. Mūsu skolas ēdnīcas pavārītes bija parūpējušās par mafiniem ar godži ogām un čia sēklām. Secinājām – Eiropas pēdas bija arī Dricānu vidusskolā.
Pasākuma izskaņā, 7. klases skolēni ekodraugiem bija izaudzējuši zaļu Paldies! – mazu ķirštomātiņa stādu. Lai jums visiem zaļas domas un vēl zaļāki darbi!
Pasākuma organizētāja ekoskolas koordinatore Sandra Saulīte