Kā Ozolaines pagastā Aizgavēni pavadīja

Publicēts 01.03.2017

Tā kā šogad gan katoļiem, gan pareizticīgajiem Lieldienas svinēsim kopīgā datumā, tad arī Lielajā gavēnī dodamies vienā laikā. Bet pirms tam abu reliģiju tradīcijas paredz kārtīgas svinības un, protams, kārtīgu izēšanos. Šie svētki mums visiem neapšaubāmi saistās arī ar ziemas pavadīšanu un ļoti gaidītā pavasara tuvošanos. Ozolaines pagastā 26. februārī vienojāmies kopīgās Masļeņicas un Meteņdienas svētku svinībās.

Svētku dienu sākām ar zemledus makšķerēšanas jeb “Bļitkotāju sacensībām”. Pagājušajā gadā Meteņos zivis Bekšu dīķī varēja ķert, ja nu tikai ar spiningu. Šogad bija gan ledus, gan makšķerēt gribētāji, kuri nenobijās no drēgnā laika un nemīlīgā vēja un cīnījās par savu lomu. Vismazākajam drosmīgajam bļitkotājam bija tikai 9 gadi. Vīri sacentās par 3 nominācijām- “Visgarākā zivs jeb Zivs topmodele”, “Vissmagākā zivs jeb Zivs ar lieko svaru” un “Vislielākais loms jeb Lielais ķēriens”. Vissmagāko zivi noteikt neizdevās, jo lielākās zivis bija daudzmaz vienāda svara, toties zivi “topmodeli” noķēra Arnis Zīmels (16,5 cm), savukārt vislielākā loma īpašnieks ir Nikolajs Kuzņecovs (912 g).

Pusdienlaikā sākām īstās svētku svinības. Tā kā, atšķirībā no pagājušā gada, šogad zemi klāja manāma sniega kārtiņa, bijām priecīgi par iespēju izbaudīt aktivitātes, kas saistītas ar sniegu. Lai arī cietokšņu celšanai un sniegavīru velšanai sniega bija par maz, tomēr gan lieliem, gan maziem bija iespēja sacensties ragavu vilkšanas sacensībās jeb “Ziemas Formulā 1”. Visi interesenti varēja piedalīties individuālajā hokeja stafetē. Lai piedalītos sniega piku mešanā mērķī jeb ziemas “Dartz” spēlē, dalībniekiem vispirms bija jāizveido 10 pikas no apkārtnē atrodamā sniega un tad jāmet mērķī, mēģinot iegūt pēc iespējas vairāk punktu. Tāpat jautrību sagādāja arī “Spilvenu kauja”- kurā 2 dalībnieki, stāvot viens otram pretī, ar spilvena palīdzību mēģina nogāzt pretinieku no bluķīša. Bērniem prieku sagādāja arī vizināšanās ar poniju.

Paralēli ziemīgajām stafetēm, protams, notika arī svētku koncerts. Pasākumu atklāja ķekatnieki folkloras kopas “Zeiļa” veidolā, kas ieradās ar Meteņiem atbilstošām dziesmām, mūziku un rotaļām, kurās aicināts piedalīties bija ikviens. Tāpat mūsu pasākumu bagātināja arī ciemiņi no Lūznavas- Senioru deju kolektīvs “Lūznava”, kas gan paši “rāva vaļā” Meteņdančus, gan izdancināja citus svētku dalībniekus. Ciemos pēdējo reizi šoziem bija ieradušies veseli trīs Salaveči, kuri ātri vien saprata, ka pēdējais laiks doties prom un to arī naski darīja. Tāpat simboliski ziemas siltos zābakus nomainījām pret gumijas zābakiem, lai aicinātu mūsu pagalmos ledus vietā ienākt pavasara dubļiem un peļķītēm. Arī citām lietām palūkojāmies ar humora dzirksti – tā kā nepastāvīgie laikapstākļi nedēļas laikā draudēja izjaukt arī šī gada bļitkotāju sacensības, nolēmām, ka ar tām zivju lietām jāparedz “Plāns B”- ja uz ledus kāpt un sacensties par lielāko lomu iespējas nebūs, tad vismaz zivju izstrādājumu degustēšanas konkurss lielākajiem zivju mīļiem varēs notikt, neatkarīgi no ledus biezuma dīķī. Taču laimīgā kārtā šis gads bija labvēlīgs gan bļitkotāju, gan degustētāju sacensībām. Vīri tika uzaicināti ar aizsietām acīm nodegustēt piecus zivju konservu veidus un noteikt, kas tā ir par zivi un pagatavošanas veidu. Izrādījās, ka uzdevums nemaz tik vienkāršs nebija pat kvēliem makšķerniekiem. Rezultātā tikai Ivaram Kļaviņam no Senioru deju kolektīva “Lūznava” izdevās pilnīgi precīzi noteikt visas degustējamās delikateses.

Jau otro gadu pēc kārtas noteicām, kura saimniece Ozolaines pagastā cep visgaršīgākās pankūkas. Katrai saimniecei bija iespēja jau iepriekš mājās sagatavot un atnest līdzi pankūkas, kuras pasākuma laikā tika prezentētas visiem svētku apmeklētājiem. Svētku dalībnieki degustēja pankūkas un ar balsošanas žetoniem atdeva savas balsis tai saimniecei, kuras pankūkas patika vislabāk. Šī gada titulu “Garšīgākās pankūkas Ozolaines pagastā” ieguva Nadežda Kairiša, kurai diplomu un godam nopelnīto balvu pasniedza iepriekšējā gada uzvarētāja – Ināra Blinova.

Sekojot tradīcijai, ka gan Meteņdienā, gan Masļeņicā pēdējo reizi pirms Lielā gavēņa vēderiem ir jābūt pilniem, un rūpējoties par to, lai mazajiem un lielajiem svinētājiem būtu silti, visus klātesošos cienājām ar tēju un zirņu zupu, kas tika vārītas uz ugunskura.Svētku noslēgumā, kad ugunskurā tika aizdedzināta salmu lelle, kuru pagatavojuši Senioru interešu pulciņa “Uguntiņa” dalībnieki, visi, protams, devās cienāties pie lielā pankūku katla, par ko bija parūpējušās Liepu pamatskolas pavārītes.

Ja vēl Meteņdienas / Masļeņicas svētdienā bija visai ziemīga sajūta, tad jau šonedēļ gaisā jūtamas tik tiešām pavasarīgas smaržas! Daba mostas un arī mums laiks mosties tai līdzi!

Santa Ostaša,
Ozolaines Tautas nama vadītāja

 DSC_0459 DSC_0467 DSC_0481 DSC_0484 DSC_0486 DSC_0500 DSC_0502 DSC_0530DSC_0533 DSC_0542 DSC_0595 DSC_0598 DSC_0600 DSC_0605 DSC_0613 DSC_0621 DSC_0631 DSC_0637 DSC_0658

Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0