Ar tirdziņu, dziesmām un mīklu minēšanu Rikavā aizvadīta Mārtiņdiena

Publicēts 14.11.2016

Jau daudzus gadus Rikavas pamatskolā tradicionāli notiek Mārtiņdienas tirgus. Šogad, lai iesaistītu vairāk pagasta iedzīvotāju, Mārtiņdienas tirdziņu rīkojām kultūras namā. Ar vecāku atbalstu skolēni bija sarūpējuši dažādus kārumus, un Mārtiņdienas tirdziņā ikviens tos varēja iegādāties.

Šogad jaunāko klašu vokālais ansamblis mūzikas skolotājas Aijas Ceirules-Leidumas vadībā bija “savācis” pamatīgu burtiņdziesmu ražu. Tāpēc nolēmām ne tikai rīkot tirgu, bet arī parādīt vokālās un literārās prasmes. Svarīgi bija arī vairāk uzzināt par Mārtiņdienas tradīcijām.

Starp skaistajām, melodiskajām dzejnieces Leontīnes Apšenieces un komponistes Sandras Mežores dziesmām vecāko klašu skolēni lasīja savus sacerētos literāros darbus par burtiņiem. Latviešu valodas un literatūras skolotāja Līvija Smirnova pasākuma dalībniekiem uzdeva mīklas un atjautības uzdevumus, iepazīstināja ar sakāmvārdiem un ticējumiem par Mārtiņdienu. Savukārt 6. klases skolnieki Jānis un Olga skandēja latviešu tautasdziesmas.

Svētku izskaņā kultūras nama vadītāja Inese Vērdiņa visus klātesošos iesaistīja rotaļās un spēlēs. Bet garšīgais pīrāgs un aromātiskā liepziedu tēja lieliski aizstāja tradicionālo Mārtiņdienas cienastu – gaili.

Līvija Smirnova,
Latviešu valodas un literatūras skolotāja

Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0