Ar dančiem līdz rīta gaismai noslēgusies ikgadējā večerinka “O, Bļaka”

Publicēts 10.06.2016

28. maijā Rogovkā biedrība “Rogovkīši”, pateicoties sponsoru atbalstam, rīkoja gadskārtējo večerinku “O, bļaka!”, kurā muzicēja tautas muzikanti no tuvākas un tālākas apkārtnes.

Šogad pasākuma laikā tika prezentēta Ontona Kūkoja dzejas izlase latgaliski “Dūd Pīci”, ko saistībā ar dzejnieka 75. jubileju ar Latvijas Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas AS “Latvijas valsts meži” atbalstītās Latgales kultūras programmas atbalstīto projektu izdeva Ludzas J. Soikāna mākslas skola, tās direktore Sandra Vorkale, Valentīns Lukaševičs un Ontona Kūkoja mazmeita Katrīna Kūkoja. Dzejas izlasē “Dūd pīci” no visiem dzejnieka latgaliešu valodā izdotajiem dzejas krājumiem ir sakārtota atbilstoši četru gadalaiku un piektā gadalaika – mīlestības – tematikai.

Pašu sacerētās dziesmas ar Ontona Kūkoja vārdiem večerinkā spēlēja Vinsents Kūkojs un Staņislavs Šķesters. Arī pārējie muzikanti skandēja dziesmas par gadalaiku un mīlestības tematiku.

Uz 1923. gadā ražota un atjaunota akordeona muzicēja un jautras dzejas rindas lasīja Voldemārs Džigurs no Balviem. Arī citi ciemiņi no Balvu puses: Leontijs Bērziņš, Jānis Lazdiņš, Venārs Dūre, Oļegs Kondratjevs priecēja klātesošos ar savu bajāna vai ermoņikas spēli un dziesmām. Dejā visus aizrāva kapella “Malnavas muzikanti” ar savu, kā viņi paši saka, “vēl vārdā nenosaukto mūzikas stilu”. Daudzos klausītājus kā vienmēr aizkustināja ilzeskalnietes Annas Višķeres priekšnesums un iemīļotā dziesma viņas sniegumā “Cārmuška”, kas klātesošo nerimstošo aplausu dēļ bija pat jāatkārto. Prieks, ka muzikantu pulku papildināja arī gados visjaunākais muzikants Andrejs Kaupers, kas uz akordeona spēlēja tautas dziesmas un šlāgerus. Večerinkā neizpalika vietējie muzikanti Pēteris Belinskis un Ivars Rjabovskis, kas spēlēja un dziedāja gan pa vienam, gan visdažādākajās kombinācijās ar pārējiem muzikantiem. Aizrautīgi muzicēja arī rēzeknietis Antons Butkāns, spēlējot un dziedot dziesmas dažādās valodās un dažādiem godiem sacerētas, pat “karaballēm” . Kā vienmēr ar azartu, neraugoties uz vēlo nakts stundu, savu priekšnesumu sniedza kaunatietis Antons Savickis. Ar lustīgiem danču gabaliem publiku pārsteidza žīgurietis Genādijs Rudakovs. Un līdz rīta gaismai nenogurstošos dejotājus priecēja grupa “Trikmiņs”, spēlējot un dziedot gan Vinsenta Kūkoja sacerētās dziesmas, gan tautā pazīstamas un iemīļotas dziesmas.

Večerinka varēja noritēt tik lustīgā gaisotnē, pacienājot arī skatītājus ar pašbrūvēto alu, mājas sieru un pīrādziņiem, pateicoties atsaucīgajiem sponsoriem: Rēzeknes novada pašvaldības Nautrēnu pagasta pārvaldei, SIA “GAS”, SIA “Rēzeknes centrāltirgus” un personīgi Pāvelam un Kasparam Meļņiem, ZS “Sils” un personīgi Miervaldim Ludboržam, Valdim un Lindai Bilinskiem, ZS “Upītes”un personīgi Jānim Bilinskim, Pēterim un Tijai Livziniekiem, Kotānu saimei, SIA “Baulex metal” pārstāvim Rēzeknē SIA “BALEX METAL”, kas bija večerinkas dalībniekiem sarūpējusi arī īstas bļakas jeb skārda medaļas.

Rogovkā arī šogad bija kā Ontona Kūkoja dzejolī “Večerinka”:
“Puiškāni, puiškāni, – večerinka,
Garmanis, grīzšona, ōveišonōs!
Kaidys tī jumalys -
Domucis, Katris-
Kaida kiteiga kaitēšonōs!
Tik nanūkreitit kai veiveļu karti,
Nasasteodzit soltu iudiņi dzert!

Uz tikšanos Rogovkā večerinkā nākamgad maija pēdējā sestdienā!

Terēze Kūkoja,
biedrības “Rogovkīši” pārstāve

Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0