Etnogrāfiskajam ansamblim „Rikava” jauna tautas tērpu kolekcija

Publicēts 11.04.2011

Pirms gada biedrība „RIKA” uzsāka realizēt LEADER programmas projektu „Tautas tērps kā materiālās kultūras sastāvdaļa etnogrāfiskā ansambļa „Rikava” darbībā”. Projekts tika realizēts ar Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) atbalstu, izmantojot LEADER pieejas principu un ieviešot biedrības „Rēzeknes rajona kopienu partnerība” attīstības stratēģiju. Tā kopējās izmaksas sastāda 4737 latus (90% – ELFLA un Latvijas valsts finansējums, 10% – pašvaldības līdzfinansējums).

Projekta mērķis bija veicināt kultūras mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu, etnogrāfiskā ansambļa „Rikava” dalībniekiem izgatavojot jaunu tautas tērpu kolekciju.

Etnogrāfiskā uzveduma svarīga sastāvdaļa ir kolektīva vizuālais tēls. Projekta realizēšana deva iespēju izveidot vienotu tērpu ansambli visam kolektīvam, ņemot vērā gan paaudžu atšķirības, gan uzvedumu tematiku. Tas ir paliekošs ieguldījums tautas materiālā mantojuma saglabāšanā un tautas tradīciju kopšanā un popularizēšanā.

Tautas tradīcijas un tautas tērps mūsdienās kļuvis par vienu no nacionālās identitātes simboliem, kas vieno paaudzes. To lieliski apliecina arī etnogrāfiskais ansamblis „Rikava”, kurā darbojas dažādu paaudžu pārstāvji – sākot no piecgadīga bērna līdz sirmgalvim cienījamos gados. Tautas tērpu atjaunošana ir viens no lielākajiem projektiem, sagaidot kolektīva 60 gadu darbības jubileju 2014.gadā.

Esam krietni pastrādājuši. Tagad ir pienācis brīdis pateikties visiem, kuri palīdzēja īstenot mūsu sapni, tiem, kuri ir nenogurstoši tautas kultūras mantojuma saglabātāji un atbalstītāji.

Pateicamies Rēzeknes novada pašvaldībai un Rikavas pagasta pārvaldei, kuri atbalstīja projekta ideju un piešķīra līdzfinansējumu projekta realizēšanai. Bez Rikavas pagasta pārvaldes palīdzības un atbalsta projekta realizēšanas un nodošanas laikā visi darāmie darbi būtu divtik grūtāk paveicami.

Mūsu paldies biedrības „Rēzeknes rajona partnerība” un Lauku atbalsta dienesta Austrumlatgales reģionālās lauksaimniecības pārvaldes speciālistiem. Viņu profesionalitāte un zināšanas, atsaucība un pacietība palīdzēja nepazust daudzo noteikumu un neskaitāmo dokumentu jūklī.

Īpašs paldies par izcilo veikumu mūsu lieliskajiem sadarbības partneriem, tautastērpu un apavu darinātājiem – SIA „Ludzas amatnieku centrs” un SIA „Kristāla kurpīte”. Varam būt patiesi lepni, ka Latgalē ir tik prasmīgi sava amata meistari.

Etnogrāfiskais ansamblis „Rikava” godam varēs pārstāvēt savu pagastu un novadu jaunajos tautas tērpos gan vietējos, gan republikas un starptautiskajos kultūras pasākumos. Esam iecerējuši jauno tērpu demonstrēšanu un nodarbības bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem par tautas tērpu darināšanas un valkāšanas tradīcijām ne vien Rikavas pagastā un citos Rēzeknes novada pagastos, bet, sadarbībā ar Latgales Kultūrvēstures muzeju, arī Rēzeknē.

Aija Dundure,
Biedrības „RIKA” valdes locekle
Etnogrāfiskā ansambļa “Rikava” vadītāja

Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0