Pavārmākslas meistarklase Čelano (Itālija) restorānā ( receptes+foto)

Publicēts 14.06.2016

ERASMUS + projekts „Apskāviens nākotnei”
Līgums Nr. 2014-1-LV01-KA104-000218 

I. Mērce ar tomātiem

(8 personām, pasniedz kopā ar Pastu)

Sastāvdaļas:

• Olīveļļa

• Mazie tomāti (sagriezti uz pusēm)

• Ķiploka daiviņa – 1gab.

• Bazilika lapas

• Sāls

Pagatavošana:
Olīveļļā ieliek notīrītu ķiploka daiviņu uzdurtu uz zobu irbulīša. Karsē, kamēr tomāti sāk šķīst. Vāra.

tomati1 tomati2 tomati3 tomati4

II. Tomātu mērce ar gaļu (ļoti maiga garša)

(15 – 20 personām, garšu nemaina 3 dienas, pasniedz kopā ar Gnokiem)

Sastāvdaļas:

• Olīveļļa

• Mazs sīpols

• Konservēti tomāti savā sulā – 2 gab. 1 litra bundžas

• Tomātu pasta

• Sāls

Pagatavošana:

Olīveļļu karsē kopā ar sīpolu. Pievieno sablendētus tomātus. Pievieno tomātu pastu un sāli.

Vāra ~ 5 minūtes, kad sāk vārīties, noregulē mazāku liesmu.

Pievieno gaļas bumbiņas, vāra 30 minūtes.

merce1 merce2 merce3 merce4

III. Maltās gaļas bumbiņas (kopā ar Mērci II)

Sastāvdaļas:

• Malta liellopu gaļa

• Ķiploks – 1gab.

• Olas – 2gab.

• Pipari (malti)

• Pētersīļu lapas (svaigas, sasmalcinātas)

• Rīvmaize pēc vēlēšanās

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas samīca un gatavo bumbiņas.

Kad Mērce II ir vārījusies 5 minūtes, liek tajā iekšā gaļas bumbiņas un vāra 30 minūtes.

bumbinas1 bumbinas2 bumbinas3

 IV. Gnoki

(12 personām, ļoti sena recepte)

Sastāvdaļas:

• Vārīti kartupeļi (sarīvēti uz rupjās rīves)

• Milti

• Sāls

• Olīveļļa nedaudz

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas samīca, lai neliptu pie rokām.

Sarullē, sagriež gabalos.

Katru gabalu rullē apaļu diametrā ~ 1cm, tad sagriež slīpi 3 -4 cm garos gabalos. Apviļā miltos. Gatavo smalkākus.

Mīklai jābūt mīkstai, lai var viegli iespiest ar pirkstu! Var pastiept ar pirkstu un iekšā pildīt mērci.

Var gatavot no miltiem un ūdens. Var gatavojot uz 7 – 8 kartupeļiem pievienot 1 olu.

Gnokus pirms pasniegšanas liek karstā ūdenī, vāra, un tiklīdz tie uzpeld, ir gatavi.

Pasniedz kopā ar Mērci I. Garšīgi kopā ar pupiņām!

gnoki1 gnoki2 gnoki3 gnoki5 gnoki6 gnoki8

V. Pasta (kopā ar Mērci I)

Sastāvdaļas:

• Milti 1.šķira (brand flower)

• Ūdens (nedaudz silts)

Pagatavošana:

Gatavo rokām, neizmanto pastas gatavošanas mašīnu.

Miltus izber uz galda, vidū ielej ūdeni. Samīca. Sadala 4 gabalos un mīca mazākus gabalus.

Uz dēļa uzber daudz miltus. Vienu samīcīto gabalu liek uz dēļa. Ar pasta veltnīti sagriež gabalos, kurus liek miltu bļodā. Miltos stienīšus apviļā un liek uz paplātes.

Sagriež ~ 10cm garos gabalos. Oriģināli ir tievi, gari (šeit gatavo īsos).

Mīklai jābūt cietai. Pastu pirms pasniegšanas liek karstā ūdenī un vāra 10 minūtes.

Pasniedz kopā ar Mērci I. Mērci uzsilda, liek iekšā pastu.

Ideāli kopā ar labu sarkanvīnu!

pasta1 pasta2 pasta3 pasta4 pasta5 pasta6 pasta7 pasta8 pasta9 pasta10 pasta11 pasta14

VI. Vīna gredzentiņi

Sastāvdaļas:

• Sarkanvīns – 200 ml

• Cukurs – 200 ml

• Saulespuķu eļļa – 200 ml

• Cepamais pulveris ar vanilīnu – 1pac. (dod kraukšķīgumu)

• Milti

Pagatavošana:

Samīca visas sastāvdaļas. Miltus liek tik daudz, lai neliptu pie rokām.

Izrullē apaļu „desiņu” ~ 1cm diametrā. No ~ 8 cm gariem gabaliņiem veido gredzenu, saspiežot galus kopā ar pirkstu. Vienu pusi ieliek cukurā un liek uz cepamās pannas ar cukuru uz augšu. Cep 180o temperatūrā.

Gatavus cepumus nedrīkst turēt maisiņā vai pārklāt ar pārtikas plēvi. Itāļi tos bauda, mērcējot vīnā.

gredzeni1gredzeni2gredzeni3 gredzeni4 gredzeni5 gredzeni6 gredzeni7

Cigoriņu (Cicoria) pagatavošana

Sastāvdaļas:

• Cigoriņi

• Ķiploks – 1 gab

• Olīveļļa

• Čili pipara sausi mazi gabaliņi

Pagatavošana:

Bļodā eļļa un 1 ķiploks uz kociņa, pievieno piparus.

Cigoriņus nomazgā un applaucē karstā ūdenī, noskalo. Karstā ūdenī cigoriņi zaudē stipro, rūgteno garšu.

Liek pannā, pievieno sāli, karsē.

Var gatavot kopā ar olām un parmezāna sieru.

cig1 cig2 cig3 cig4 cig5

VII. Tiramisu

Sastāvdaļas:

• Mascarpone siers (Santa Lucia) – 500 ml

• Olas – 4 gab

• Cukurs – 4 ēdamkarotes

• Tiramisu cepumi (Pavesini)

• Kafija

• Kakao pulveris

Pagatavošana:

Olas dzeltenumu saputo ar cukuru, pievieno mascarpone sieru un atsevišķi saputotu olas baltumu. Sagatavo stipru espresso kafiju un to atdzesē. Cepumus mērcē kafijā. Traukā liek kārtām cepumus un pagatavoto tiramisu masu. Virsū uzber kakao pulveri.

 

Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0