Krāsaini, izglītojoši, piesātināti izskanējis “Novadu garšas” noslēgums

Publicēts 09.10.2019

Ar divu dienu vērienīgu pasākumu nedēļas nogalē Rīgā noslēdzies Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) rīkotais pasākums “Novada garša”.

Pasākuma pirmo dienu ievadīja konference “Liec pārtikas grozā vietējo!”. Tās mērķis – aizsākt diskusiju par to, kā vietējos, tostarp bioloģiskos, pārtikas produktus daudz plašāk izmantot skolu un bērnudārzu audzēkņu ēdināšanā, kā veicināt pašvaldību lielāku iesaisti šajā jautājumā un, veicināt pašu zemnieku kooperāciju, nepieciešamo produktu nodrošināšanā. Lielu uzmanību izpelnījās ēdinātāja “AmDaram” pozitīvā pieredze, kuri jau vairāk nekā gadu nodrošina bioloģiskus produktus bērnu ēdināšanā. Konferencē analizēja sabiedrības ēšanas kultūru kopumā, smēlās idejas no šefpavāriem, kā pagatavot gardākas pusdienas skolēniem, vai un kā mazajam ražotājam veidot attiecības ar lielveikaliem un, izmantojot sociālos tīklus, panākt lielāku savas produkcijas atpazīstamību.

Mārtiņš Cimermanis, LLKC valdes priekšsēdētājs: “Milzīgs prieks, ka pašvaldību iepirkumu speciālisti un skolu pārstāvji atzina – guvuši noderīgu informāciju un arī iedvesmu ko praktiski mainīt savu iestāžu ēdināšanā. Tādēļ aicinām pašvaldības uz ciešāku sadarbību vietējo produktu iekļaušanā skolu ēdināšanā. Milzīgu paldies sakām visiem festivāla atbalstītājiem. Arī nākamgad noteikti tiksimies Novada garšas reģionu pasākumos un noslēguma festivālā Rīgā!”

Konferencē prezentēja arī Latvijas labāko šefpavāru radītu piecu dienu ēdienkarti skolēnu pusdienām, kuru ikviens ieinteresēts skolu pavārs varēs arī saņemt. Dienas izskaņā tika nosaukti arī piecos reģionālajos Novada garšas pasākumos notikušā konkursa “Tautas garša” uzvarētāji, kuri balvā saņem iespēju doties pieredzes apmaiņas braucienā uz Zviedriju. (Uzvarētāju saraksts noslēgumā).

Savukārt festivāla otrā diena Hanzas peronā pilnībā bija veltīta Kurzemes, Vidzemes, Latgales un Zemgales mazo ražotāju produkcijas iepazīšanai, aizrautīgām pavāru meistarklasēm, apmeklētāju sarunām ar saimniekiem, iemīļotu mūziķu priekšnesumiem. Kopumā rīdziniekiem un galvaspilsētas viesiem bija iespēja iepazīt vairāk nekā 100 ražotāju no visas Latvijas.

Dienas garumā ikvienas apmeklētājs varēja balsot arī par sev tīkamāko ēdināšanas uzņēmumu, kuri pārstāvēja visus novadus. Par uzvarētāju kļuva pavisam jaunais “Hot Cafe ” no Saldus.

Garšas festivāla laikā ikviens arī varēja ziedot organizācijai “Lielas rūpes par mazajiem”, kas nodrošina auklītes pakalpojumus aprūpes iestāžu bērniem, kuri Bērnu klīniskajā slimnīcā atrodas vieni paši. Dienas gaitā un labdarības izsolē šajā dienā kopumā tika saziedoti 596.69 EUR.

Atgādinām, ka LLKC rīkotā pasākuma “Novada garša” ietvaros garšu festivāli šovasar notika Valmierā, Siguldā, pie Nabas ezera Kuldīgas novadā, Ribbes dzirnavās Bauskas novadā un Krāslavā. Kopumā šajos pasākumus piedalījās vairāk nekā 150 mazie ražotāji un tos apmeklēja teju 4000 cilvēku.

Rēzeknes un Viļānu novadu pārstāvēja LPKS “Viļāni”, piedāvājot piena produktu klāstu, biedrība “Latgolys Golds”, Andris Višņevskis “Obelisk Farm” un kafijas grauzdētava “KUUP”.

Konkursa “Tautas garša 2019” uzvarētāji reģionos:

Piena produkti – Iluta Straģe, ZS “Krišjāņi”, Bauskas novads;

Gaļas un zivju produkti, t. sk., medus – Ineta Bole, ZS “Arumi”, Rūjienas novads;

Augu izcelsmes produkti (t. sk., augļu un dārzeņu produkti, tējas, garšvielas u.c.) – Signe Turauska, “Dabas laboratorija”, Sigulda;

Miltu izstrādājumi – Ieva Biķe un Ilze Kalāce-Bērziņa, SIA “Smalkais mulsis”, Olaines novads;

Alkoholiskie dzērieni: Ieva Dūmiņa, SIA Dūmiņu vīna darītava, Bauskas novads;

Bezalkoholiskie dzērieni: Klāvs Šlakocins, SIA Capulus Terra, Kuldīgas novads;

Ēdināšanas uzņēmums – Valmieras tehnikums.

Plašāk par Novada garšu: www.novadagarsa.lv

Informāciju sagatavoja Ilze Rūtenberga-Bērziņa,
LLKC sabiedrisko attiecību vadītāja

DSC_1234DSC_1500 DSC_1530 DSC_1582 DSC_1506

Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0